1. ראשי
  2. »
  3. אקנה
  4. »
  5. הקשר בין תזונה לאקנה

הקשר בין תזונה לאקנה

מהו בדיוק טבעו של הקשר בין התזונה שלנו – הרכיבים המזינים שאנחנו מכניסים לגופנו על בסיס יומיומי, לבין מצבים של אקנה ובעיות עור דומות? האם קיים בכלל קשר? לחילופין – האם מדובר בגורם העיקרי והראשי להופעת האקנה, ולכן גם בגורם דרכו נוכל לפתור את הבעיה ולהתמודד עם אקנה באפקטיביות? מה אנחנו יודעים היום שלא ידענו לפני כמה עשרות שנים, מהן הדרכים לטיפול באקנה באמצעות תזונה נכונה והאם וכיצד תשונה זו אמורה להשתלב במסגרת של טיפול כולל ואפקטיבי לאקנה?

 

תזונה ואקנה

בכל הנוגע לטיפול בעור שלנו, אנחנו נוטים לרוב להתרכז בכל הנוגע לחלק החיצוני של הגוף ולהתעלם במידה מרובה מהחלק הפנימי והשפעותיו על כלל הבריאות שלנו, ובכלל זה על עור הגוף. בעבר הואשמו מאכלים מסוימים (דוגמת שוקולד, צ'יפס וכד') בכך שהם גורמים אקנה וכי יש להימנע מהם לחלוטין אם ברצוננו לטפל באקנה באפקטיביות וליהנות מעור גוף ופנים נקי וחלק. היום התמונה הרפואית כבר הרבה יותר ברורה ומפורטת – אנחנו יודעים שמאכלים אלו אינם בהכרח גורמים לאקנה באופן מיידי וחד משמעי וכי יש להימנע מהם בכל מחיר על מנת ליהנות מעור נקי. עם זאת, אנו גם יודעים בוודאות כי לתזונה שלנו אכן יש השפעה משמעותית על בריאותנו הכוללת, על כלל מערכות הגוף ובכללן גם האיבר הגדול ביותר בגופנו – העור שלנו. ספציפית, אנו יודעים כי למזונות מסוימים ישנם מאפיינים מסוימים אשר כן יכולים לגרום להתפרצויות של אקנה.

בעוד מומחים מסוימים מאמינים כי התפריט היומיומי שלנו משחק תפקיד מרכזי ומשמעותי בהיווצרות, כמו גם בטיפול באקנה, להלן מספר נקודות שחשוב להכיר בנוגע לקשר בין תזונה ואקנה והאופן בו ניתן לטפל בבעיה ביעילות גם באמצעות תזונה נכונה –

 

טיפול באקנה
סדרת אקנון מבית מעבדות GIGI המכילה רטנואיד נגזרת של ויטמין A

כיצד לתכנן תזונה נכונה לאקנה

על מנת לתכנן תפריט יומיומי אשר יכלול תזונה למניעת אקנה, מומלץ קודם כל להחזיק יומן תזונה יומי. מכיוון שהגוף של כל אחת ואחד מאיתנו מגיב באופן מעט שונה למה שאנחנו אוכלים, מעקב מסודרת אחר התזונה שלנו ומצב האקנה בגופנו יכול לסייע לנו להבין אילו סוגי מזונות גורמים לנו להתפרצות או החמרה באקנה, ואילו לא. במידה וסוג מזון מסוים "חשוד" בכך כי הוא מעודד אקנה, נסיר אותו מיד מהתפריט שלנו ונוכל להגיע בהדרגה לתפריט המורכב אך ורק ממזונות אשר בריאים לגופנו, וספציפית לעור שלנו.

בהקשר זה חשוב לזכור כי פצעונים למיניהם ותופעות נוספות הנכללות במסגרת המצב הרפואי של אקנה לעיתים מתחילים להתפתח בנקבוביות שלנו מספר שבועות לפני שהם מופיעים כלפי חוץ ונגלים לעין. לכן, נצטרך להתמיד במעקב התזונתי במשך כמה שבועות טובים לפחות. כדאי להצמיד בחלק זה ולא להתייאש – אולי הוא ייקח קצת זמן, אך הוא גם יסייע לנו להבין מהו ההרכב התזונתי הטוב ביותר מבחינת גופנו לצורך הימנעות מאקנה.

 

הוספת אומגה 3 וויטמין A

וודאי שמעתם/ן בעבר על הוספה של אומגה 3 וויטמין A לתזונה כסוג של טיפול באקנה, ורבים מהמוצרים הקוסמטיים המיועדים לטיפול באקנה אכן מבוססים על חומרים אלו, וספציפית מכילים וויטמין A לרוב. גם בכל הנוגע לתזונה למניעת אקנה כדאי להוסיף חומצות אומגה 3 וויטמין A. זאת מכיוון שלחומרים אלו תכונות אנטי דלקתיות המספקות מספר יתרונות בריאותיים ברורים. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות הראו כי המצב הדלקתי בגוף מסייע ומקדם את האקנה בכל שלביו השונים. בהשראת מחקרים אלו ערך לפני כחמש שנים חוקר קוריאני מחקר בן עשרה שבועות בו בחן את ההשפעות של תוספות מזון המכילות אומגה 3, בקרב קבוצת נבדקים אשר סבלו ממצבים מתונים יחסית של אקנה. המחקר מצא ירידה משמעותית בהיקף וחומרת האקנה בעקבות הטיפול התזונתי בתוספות אומגה 3. מדובר בחומר הכרחי עבור בריאותנו אותו הגוף אינו מייצר באופן טבעי. אנחנו נסמכים לחלוטין על המזונות אותם אנו צורכים לצורך קבלת אומגה 3, לכן במסגרת תזונה נכונה לאקנה  כדאי לשקול הוספה של מזונות עשירים באומגה 3 דוגמת אבוקדו, שמן זרעי פשתן ואגוזי מלך, על מנת ליהנות מהיתרונות המשמעותיים של חומרים אלו.

בהקשר זה חשוב לעשות את ההבחנה בין אומגה 3 לבין אומגה 6. על פי מחקרים רבים רובנו צורכים בממוצע כמויות גדולות מדי של אומגה 6, בעיקר דרך שמנים צמחיים שונים דוגמת שמן חמנייה או קנולה. בהתחשב בכך כי חלק מחומצות האומגה 6 עלולות לעודד דלקתיות, מאכל מזונות אלו עלול לבטל חלק ניכר מהפעולות החיוביות והרצויות של האומגה 3 כך שחשוב לשמור על איזון נכון בין שתי סוגי חומצות אלו במסגרת תזונה נכונה לאקנה.

וויטמין A, לעומת זאת, הוא נוגד חמצון טבעי התורם לתפקוד תקני ברמה התאית, נלחם ברעלנים ורדיקלים חופשיים ומעודד את השלתם של תאי עור מתים המצטברים בנקבוביות. לכן, כדאי להוסיף לתזונה היומיומית שלנו מזונות העשירים בוויטמין A, דוגמת בטטה, גזר, ירוקים למיניהם, דלעת, גמבה ופירות טרופיים שונים.

 

לחסל את הטריגרים השונים לאקנה

בעוד דיאטות המבוססות על צמצום משמעותי (או חיסול מוחלט) של פחמימות מורכבות, בעיקר עקב תרומתה של תזונה שכזו להורדה במשקל הגוף, קיימות סיבות נוספות לצמצם בצריכת פחמימות מורכבות – פחמימות מסוג זה הנמצאות בסוכר ובמזונות מעובדים באופן כללי מזניקות את רמת הגלוקוז בדם שלנו, מה שמאותת ללבלב שלנו לייצר כמויות גדולות יותר של אינסולין. יותר מדי אינסולין יכול לגרום לבעיות בריאותיות רבות, ביניהן נטייה מוגברת לאקנה.

לסיכום, הדרך הטובה והמומלצת ביותר להימנעות מאקנה וצמצומו היא שמירה על אורח חיים בריא באופן כללי – אורח חיים מאוזן מבחינה רגשית ופיסית וכזה המכיל פעילות גופנית והקפדה על תזונה נכונה. התמקדו במזונות העשירים באומגה 3 ובוויטמין A והימנעו ממזונות המכילים תוספים של הורמונים או אנטיביוטיקה (דוגמת סוגים רבים של מוצרים מן החי). צמצמו צריכה מוגברת של יוד ושל מזונות דוגמת פסטה, לחם, מתוקים שונים וכד' על מנת לשמור על רמת הסוכר בגוף בערכים סבירים ורצויים, וכך לשמור גם את רמת ייצור האינסולין בגוף ברמה תחת שליטה.

ככל שנכווין יותר את התזונה שלנו לכזו המונעת ומצמצמת אקנה ותומכת בגוף בניסיונותיו להלחם בדלקתיות המאפיינת מצבים של אקנה, כך נזדקק פחות לטיפולים אחרים. כמובן ששימוש בתכשירים נכונים ומתאימים לטיפול באקנה במקביל לשינוי התזונתי הוא אפשרי ובמקרים רבים אף מומלץ, בהתייעצות עם קוסמטיקאית מקצועית.